Εκκλησία Υ.Θ.Κουκαμιωτισας (προ 1600)

Χωρεπισκόποι ΕκκλησίαΣτην κορυφή του χωριού στους πρόποδες του λόφου Σουλουπή, βρίσκεται η εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου Κουκαμιώτισσας. Το όνομά της προήλθε ως εξής:

Η εκκλησία αυτή πριν από 600 χρόνια βρισκόταν ως ξωκλήσι ανατολικά του χωριού στη θέση Κουκούτσια. Στο σημείο δε που είναι τώρα χτισμένη, ήταν το χωράφι ενός κατοίκου του χωριού, ο οποίος ονομαζόταν Φλοκάλης και είχε σπείρει κουκιά. Την εποχή της καρποφορίας των κουκιών, σύμφωνα με την παράδοση, βρισκόταν η εικόνα της Θεοτόκου με ένα κανδήλι αναμμένο, στο κέντρο του χωραφιού, ανάμεσα στα κουκιά. Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού, βλέποντας το αναμμένο φως και νομίζοντας ότι είναι κλέφτες κι έρχονται να του πάρουν τα κουκιά, πήγε στο χωράφι και βρήκε την εικόνα μαζί με το καντήλι. Το συμβάν μαθεύτηκε στο χωριό και οι κάτοικοι πήραν την εικόνα μαζί με το καντήλι στο ξωκλήσι στα Κουκούτσια. Τις επόμενες δυο νύχτες συνέβη το ίδιο δηλαδή βρέθηκε η εικόνα της Θεοτόκου μαζί με το καντήλι αναμμένο μέσα στο χωράφι με τα κουκιά. Τότε οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι είναι θέλημα της Θεοτόκου να κτιστεί εκεί η εκκλησία. Έτσι με τη βοήθεια όλων των κατοίκων κτίστηκε εκεί ο Ιερός Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου και ονομάστηκε Κουκαμιώτισσα, γιατί βρέθηκε η εικόνα μέσα στο χωράφι με τα κουκιά.church_today

Έκτισαν ακόμη αριστερά από τον τοίχο της εκκλησίας ένα εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και δεξιά ένα της Αγίας Παρασκευής, γι’ αυτό και ονομάστηκε τρικλήσι. Έφτιαξαν και καμπαναριό, το οποίο καταστράφηκε δυο φορές (μια από δυνατό άνεμο και μια από κεραυνό). Το καινούριο καμπαναριό κατασκευάστηκε το 1854.