Το αρχοντικό του Κόντε

Αρχοντικό Χωρεπισκόποι

Ακριβώς απέναντι από την εκκλησία της Παναγίας της Κουκαμιώτισσας δεσπόζει επιβλητικός ο πύργος ή το αρχοντικό του κόντε Βέγια Βούλγαρη. Ήταν το σπίτι του γαιοκτήμονα της περιοχής, πολύ μεγαλύτερο από τα υπόλοιπα σπίτια του χωριού.

Το οικόπεδο αγοράστηκε περίπου το 1864 από τον «Καστελλάνο» (τότε διοικητή) του Αγγελόκαστρου, Λίβιο Νταβέγια. Κατά το 17ο αιώνα περιήλθε στην οικογένεια Θεοτόκη (Καλοκαρδάρηδων, από Καρουσάδες – οικογένεια του γνωστού και καταξιωμένου συγγραφέα Κωνσταντίνου Θεοτόκη ), σαν εξοχική κατοικία. Επόμενος ιδιοκτήτης ήταν ο κόντε Βούλγαρης, ο οποίος το έκτισε εκ βάθρων το 1801, όπως φαίνεται και σε ένα από τα πέτρινα σκαλοπάτια της εξωτερικής σκάλας. Γύρω από το αρχοντικό υπήρχαν και άλλα βοηθητικά κτίσματα όπως αποθήκες, στάβλοι κ.α.

Αναφέρεται πως από τα παράθυρα του σπιτιού της ανατολικής πλευράς ο άρχοντας έβλεπε αν τα μπουλούκια του ( εργάτες ) δούλευαν στα κτήματά του ( Βρύσες, Λάκκο και Λιβαδάκια ).

Στο σπίτι αυτό φιλοξενήθηκε κατά την παραμονή του στην Κέρκυρα ο σπουδαίος στην εποχή του Βρετανός καλλιτέχνης, εικονογράφος και ποιητής Edward Lear το 1856.

Τελευταίος ιδιοκτήτης του σπιτιού εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Ζαβιτσιάνος, πολιτικός και συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Μετά το θάνατό του, το 1951, οι κληρονόμοι του πούλησαν το σπίτι στο Σπύρο Τζήλιο ( αδελφό του Γιώργη του Σάμα ), κάτοικο του χωριού.

Αξίζει να αναφέρουμε πως το αρχοντικό είχε τρεις ορόφους, όπως παρουσιάζεται στους πίνακες του Edward Lear, αλλά ο τελευταίος όροφος γκρεμίστηκε διότι λόγω του ύψους του κτίσματος είχε γίνει στόχος κεραυνών.

Επί κατοχής χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς σαν στρατώνας. Ακόμη στέγασε δυο φορές σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.